Het verhaal van

Monte Cristo

In 1841 woonde Alexandre Dumas in Firenze. Hij was vriend aan huis bij Prins Jerome Bonaparte, de broer van Napoleon Bonaparte. In 1842 vraagt Jérome Bonaparte aan Dumas om zijn zoon en hem mee te nemen op reis doorheen Italië. Dumas neemt zo de negentienjarige mee op zee naar de eilanden Elba en Pianosa. Bij het aanmeren op Pianosa merken ze in de verte een prachtige, maar mysterieuze rots op die statig verreist uit de zee: het eiland Monte Cristo.  Geboeid door dit eiland en zijn verhalen over schatten en piraten, schreef Dumas, in 1844, zijn legendarische roman "De graaf van Monte Cristo".

Het verhaal van de avontuurlijke Dantes, die een fabuleuze schat vindt op een ver eiland, is gehuld in mysterie. Dit intrigerende verhaal heeft de Brouwerij Bosteels enorm geïnspireerd.  De intensiteit en inventiviteit bij de queeste naar de schat wordt gevoeld en geproefd in de smaak van het bier.  Het is een krachtig bier , tegelijkertijd evenwichtig, complex en verfijnd, vol passie en vakmanschap,  dat ons fascineert tot de laatste slok.


Het recept

Gedurende vijf jaar hebben onze brouwmeesters ons recept verfijnd, op zoek naar uitzonderlijke ingrediënten en innovatieve technieken om een buitengewoon en uniek bier te creëren. 

Een bier dat vakmanschap, kwaliteit en finesse van Brouwerij Bosteels uitstraalt.

Het hele specifieke aan dit bier schuilt in de 11 weken rijping op eik en sherry. Dit is een bijzondere techniek die de best van de twee ingrediënten verenigt om aan een harmonieuze en complex bier te bekomen.  Sherry wordt steeds gerijpt op eiken vaten en verwerft reeds bepaalde houtachtige aroma’s die we licht intensiveren door het gebruik van extra eik tijdens het rijpen.

Elf weken

Dit is het optimale tijdsduur voor de maturatie van Monte Cristo. Elf weken lang krijgt Monte Cristo de tijd om smaken en aroma’s te verenigen. Zo bekomen we een perfecte balans tussen de vanilletoetsen van eik en het vineuze karakter van sherry. Tijdens dit lange en zeer bijzondere proces van maturatie krijgt het bier de kans om zijn volledige identiteit te ontwikkelen.
 
Smaak
Monte Cristo is een donker, zacht speciaalbier met een complex karakter. Aan de basis van zijn unieke smaak en kleur ligt een mix van vier mouten. Het fundament wordt gevormd door gerst en tarwe.
Dankzij de toevoeging van gekaramelliseerde en gebrande mout krijgt Monte Cristo zijn mysterieuze diepbruine kleur met robijnrode tinten en gebalanceerde, volle smaak. Wie bewust proeft, ontwaart zelfs subtiele hazelnoot en chocoladetoetsen.

De verschillende aroma’s en smaken van dit bier manifesteren zich van het begin tot het einde in harmonieus georchestreerde symfonie om zo tot een bijzonder complexe smaaksensatie te leiden. Dit uit zich dan ook hoofdzakelijk in een gebalanceerd huwelijk van een lichte, subtiele warme kruidigheid, aangevuld met volmondige karamel en nootjesachtige maderisatie toetsen evenals een waaier aan aroma’s afkomstig van het hout zoals romige toetsen van vanille en diepe flavors van oude eik.

De voornamelijk frisse flavors die samen de geur van het bier uitmaken, worden meesterlijk ondersteund door meer robuustere aroma’s in de smaak. Het alcoholische karakter van het bier wordt verzacht door een vleugje kandij. Hiermee is het verhaal nog niet uit, de nasmaak brengt een perfect huwelijk tussen verwarmende alcohol en weldadige zachtheid.

Naar het einde toe wordt de intensiteit van de smaak nog versterkt door de ondersteuning van fijne impressies van alcohol, wat vooral het honing- en amandelkarakter ten goede komt en doet denken aan heerlijke nougat. Dit geheel wordt uitstekend afgerond met een langdurende afdronk die nauwelijks rust laat aan de smaakpapillen.
 
De fles
Geïnspireerd door de mooie, typische sherryflessen, weerspiegelt haar vormen haar warme kruidigheid en haar zwaarte evoqueert haar intensiteit.  Gitzwart, deze fles is gesofisticeerd en uniek zoals ons bier. Het is een perfect huwelijk tussen de bier en wijn werelden.
 
Het glas
Getekend voor een ultieme smaakbeleving, is dit glas met fijne rand uniek. Dankzij het gebruik van kristallen glas, is de rand fijn en dit zorgt voor een aangenaam eerste contact met de lippen. De spits toelopende rand houden de rijke aroma’s als het ware ‘gevangen’ in het glas.
 
Schenkritueel
Om een ultieme smaakervaring te garanderen, hebben we een precies schenkritueel voorzien, geïnspireerd door de spirits wereld. Deze unieke fles is van een capsule voorzien, die de consument eerst dient te verwijderen voorafgaand aan deze van de kroonkurk.

Het klein glas nodigt de consument uit om zijn fles in drie keer te schenken, met altijd een mooie en licht schuimkraag.

Door de fles in drie keer uit te schenken, wekt de consument zijn zintuigen door de uitgebreid en intens ontdekking van deze aroma's die zich ontvouwen als een meesterlijk georkestreerde partituur, geniet de bierliefhebber, optimaal van de knowhow van onze brouwers bij elke slok van het Monte Cristo bier.