Bierkennis

Markt in ontwikkeling

Het bierlandschap is sterk in beweging 

Pils is nog steeds met afstand het meest gedronken bier. Maar de opmars zit in de speciaalbieren en de biermixen. Deze bredere keuze valt ook in de horeca in de smaak. Horecagasten hechten namelijk veel waarde aan een ruime keuze aan biersoorten (42%) en een breed aanbod van bieren aan de tap (43%). Door de grotere biervariëteit wordt er ook steeds vaker voor bier gekozen dan voor andere (alcoholische) dranken (40% versus 32% in 2016). Opvallend, dit geldt meer voor vrouwen (44%) dan voor mannen (38%).

 

Assortimentsadvies op maat
Om je te helpen een keuze te maken in het steeds groeiende bieraanbod heeft Bierbrouwerij AB InBev onafhankelijk onderzoek laten doen. Op basis hiervan kunnen we je adviseren welke biertypen het best passen bij jouw gasten. Meer weten? 

Assortimentsadvies op maat

De belangrijkste biertrends op een rij

Alcoholvrij staat voor bewust genieten
De consumptie van alcoholvrije bieren zit al jaren in de lift. Dit sluit aan bij de maatschappelijke trend naar steeds bewuster genieten. Verantwoord omgaan met alcohol is daarbij de sociale norm.

Alcoholarm blijft groeien in horeca
De verkoop van biermixen met lage percentages alcohol blijft stijgen, het afgelopen jaar zelfs met +7,2%. Vooral op het terras in de zomer blijft dit een heel populair drankje.


De bierdrinker wordt avontuurlijker

De groeiende keuze in bier zorgt ervoor dat bijna de helft van de gasten vaker voor een ander type bier dan pils kiest. Speciaalbier wordt momenteel door vier op de vijf bierdrinkers gedronken. Smaak is hiervoor de voornaamste reden. De drie meest populaire speciaalbieren zijn achtereenvolgens witbier (36%), blond bier (30%), op de voet gevolgd door tripel (28%).


Bier als smaakmaker
Bier&food combinaties zijn een trend. Eén op de drie bierdrinkers geeft aan wel eens bewust voor bier te kiezen bij het eten. Toch is het soms nog lastig om te kiezen welke bieren het beste passen bij de maaltijd. Bijna de helft van de Nederlandse bierdrinkers (46%) vindt het prettig als in de horeca passend advies wordt gegeven over een bier&food combinatie. 50% vindt het zelfs logisch dat er naast een wijnadvies ook een bieradvies in de horeca wordt gegeven.