vanaf 1 april 2023

Statiegeld op blik

Wat er voor jou verandert

1 april 2023 is de startdatum van statiegeld op blik in Nederland. Graag helpen we je door het beantwoorden van de meest voorkomende vragen vanuit onze klanten en de consument. Zo willen we je helpen bij een zo soepel mogelijke overgang.

Waarom komt er statiegeld op blik?
Het doel van statiegeld op blik is dat het zwerfafval verder wordt verminderd en het hergebruik/recyclen van blikjes omhoog gaat. Een van de duurzaamheidsdoelstellingen van AB InBev is om 100% circulaire verpakkingen te voorzien in 2025. Statiegeld op blik draagt hier aan bij. Benieuwd naar onze andere duurzaamheidsdoelstellingen? Lees hier meer: duurzaamheidsdoelstellingen AB InBev.

Hoe weet ik of mijn blik statiegeld bevat?
Alle blikken (<3 liter) zullen vanaf april het ronde statiegeld logo bevatten (zie hiernaast).

Waar kan ik mijn lege blikken inleveren?
De lege statiegeldblikken kunnen retourgenomen worden door de vrachtwagenchauffeur tijdens de volgende levering. Ook kunnen alle statiegeldblikken ingeleverd worden in supermarkten of andere inleverpunten door heel Nederland zoals sportkantines en stations.

Hoe kan ik mijn lege blikken inleveren?
De blikken dienen samen met PET flessen in dezelfde big, small of mini bags ingeleverd te worden. Blikken en PET flessen mogen dus gemixt in zakken worden ingeleverd. Als horeca onderneming is het noodzakelijk om een account aan te vragen via de website van Statiegeld Nederland zodat de zakken en gepersonaliseerde labels besteld kunnen worden via je eigen account.

Hoeveel statiegeld zit er op een blik en hoe krijg ik mijn statiegeld retour gestort?
Elk blik zal 15 cent statiegeld bevatten. Het statiegeld wordt maandelijks teruggestort via je account bij Statiegeld Nederland.

Mogen de lege blikken ingedeukt worden?
Een blik mag niet tot nauwelijks ingedeukt worden omdat dit een effect kan hebben op de leesbaarheid van de EAN code voor de telmachine van Statiegeld Nederland.

Ik heb mijn zakken met lege blikjes en PET flessen geretourneerd maar geen statiegeld retour gestort gekregen. Wat nu?
Graag verwijzen we de klant hiervoor door naar Statiegeld Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor het terug storten van het statiegeld.

Ik heb niet mijn volledige statiegeldbedrag retour gestort gekregen doordat de blikken door de transport zijn ingedeukt en onleesbaar geworden zijn. Krijg ik alsnog mijn geld terug?
Dit is een herkenbaar probleem waar wij helaas (nog) geen antwoord op hebben. Dit probleem wordt bij Statiegeld Nederland aangekaart en zij gaan kijken wat een passende oplossing voor dit probleem is.


Waar kan ik terecht voor overige vragen?
Kijk voor meer informatie en een overzicht van de ‘meest gestelde vragen’ over statiegeld op blik op de websites van Afvalfonds Verpakkingen of Statiegeld Nederland.