Bierkennis

Tappen en presenteren

Als je het perfect biertje serveert, zie je de verkoop toenemen

Pak jij elke kans aan om je bierverkoop en je winstmarges te verbeteren? Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de verkoop van bier met 3% kan toenemen als het op de juiste manier wordt geserveerd. Bovendien zijn veel klanten (53%) bereid meer te betalen voor goed geserveerd biertje. Doe je het niet, dan bestellen klanten de volgende keer wat anders (49%). Of erger, lopen ze weg naar een andere zaak (34%). AB InBev ondersteunt je graag om het perfecte biertje te presenteren aan je gasten. Let hierbij op het gebruik van glaswerk, goed voorraadbeheer en kijk onze instructiefilms over de verschillende stappen bij het serveren van bier.

Glaswerk

Het glas is het eerste waar je gast mee geconfronteerd wordt als hij een biertje geserveerd krijgt. Zorg daarom voor: 

  • Een brandschoon glas
  • Een glas dat past bij het bier
  • Een glas met de juiste merkuitstraling

 

Een brandschoon glas is een eerste vereiste voor een goed biertje
Voor een goed biertje is een schoon glas een vereiste. Als het glas niet schoon is zie je bubbels aan de wand en zakt het biertje snel in. Vettige glazen zijn bovendien onhygiënisch en vormen een risico voor de gezondheid. Zorg er dus voor dat je glazen altijd schoon zijn.

 

Een glas dat past bij het bier benadrukt de smaak
In Nederland wordt bier vaak uit een vaasje of fluitje gedronken. Prima voor een heerlijk tappilsje. Voor speciale bieren moet je echter het speciaal daarvoor gevormde glas gebruiken. Deze laat de bijzondere smaken en geuren van het speciaalbier het beste tot hun recht komen.

 

Een glas met de juiste merkuitstraling verkoopt beter
Het gebruik van de juiste merkglazen bevordert de verkoop. Het wordt gezien als één van de belangrijkste indicatoren van kwaliteit zien. Merkglazen verhogen bovendien de zichtbaarheid van het merk, wat op zijn beurt de verkoop ervan stimuleert. Ongeveer 40% van de Europese consumenten beweert dat een mooi merkglas een directe invloed heeft op hun bierkeuze.

Voorraadbeheer

Bier is een product met een beperkte houdbaarheid. Om een goede kwaliteit bier te serveren is het daarom van groot belang het goed gekoeld in een donkere, schone omgeving te bewaren. Hieronder de belangrijkste tips.

Goede opslag begint met tijdig bestellen
Pas geleverd bier – inclusief gebotteld bier – heeft tijd nodig om op temperatuur te komen en te ‘settelen’. Zeker in de zomer heeft bier op fust drie dagen nodig om te koelen en in de goede conditie te komen. Zorg er dus voor dat je nooit voor minder dan drie dagen bier op voorraad hebt en dat het op de juiste wijze wordt bewaard.

Sla je bier nooit op te koude of te warme plekken op en zorg ervoor dat de oudste producten altijd als eerste gebruikt worden. Check altijd de houdbaarheidsdatum en zorg ervoor dat je nooit te veel gascilinders op voorraad hebt (niet meer dan voor tien dagen na levering).

 

De juiste temperatuur is essentieel voor een goed biertje
De temperatuur van je voorraad moet liggen tussen de 11 en 13°C. Bij te hoge temperaturen verspilt en verschraalt bier op het vat makkelijker. Bij te lage temperaturen is het lastig het bier weer in de juiste conditie te krijgen. In beide gevallen verminderd de smaak en vermeerderd de verspilling. 

Voor een constante juiste temperatuur moet je zorgen voor een ruime, schone en goed geventileerde opslag. Zet nooit het koelsysteem uit; dit zal je uiteindelijk geld kosten in de vorm van kwaliteitsverlies. Ook is het verstandig om regelmatig alle onderdelen van je koelsysteem zorgvuldig na te lopen.

  

Goede hygiëne voorkomt bederf
Goede hygiëne voorkomt het bederven en gisten van bier. Maak minstens een maal per week – vlak voor een nieuwe levering – je opslagruimte schoon en hou bij wie wanneer de ruimte heeft schoon gemaakt. Ruim gemorst bier meteen op en maak geregeld de muren, plafonds en leidingen schoon.

In slecht geventileerde ruimtes heb je snel last van muffe geurtjes, wat met name voor de kwaliteit van ale bier erg slecht is. Zorg voor schone ventilatiebuizen en laat de ruimte dagelijks minstens 10 minuten ventileren. Gebruik voor de vloer geen sterk ruikende schoonmaakmiddelen.

Instructiefilms

Om jou en je medewerkers te helpen altijd de beste kwaliteit bier te serveren hebben we een aantal handige instructievideo’s ontwikkeld. 

Tapbier serveren


Flesbier serveren


Fust 20 liter aansluiten


Fust 50 liter aansluiten


Koolzuur aansluiten


Kelderbier aansluiten


Glaswerk reinigen