Het verhaal van

Hoegaarden

Hoegaarden is volstrekt anders van aard. Het is een uniek, authentiek Belgisch witbier met een brouwtraditie die teruggaat tot 1445. Het brouwproces van Hoegaarden is bijzonder complex en omvat sinaasappelschillen en koriander. Het bier ondergaat eerst een bovengisting en wordt vervolgens gebotteld, wat een kenmerkende troebel-witte look oplevert en een verfrissende smaakervaring. Consumenten in meer dan 70 landen wereldwijd kunnen genieten van een verfrissende Hoegaarden.

 

Geschiedenis van Hoegaarden:

1445: Hoegaarden werd voor het eerst gebrouwen door de monniken uit het dorpje Hoegaarden. Doordat tarwe het belangrijkste graangewas van de streek is, ontstaat er een traditie van troebel witbier Het oorspronkelijke bier was intens zuur, maar door koriander en andere specerijen toe te voegen uit de kolonie Curaçao werd deze smaak gedeeltelijk geneutraliseerd ➜ Het recept van Hoegaarden was geboren.

1709: Het witbier van Hoegaarden zorgt voor heel wat leven in het dorp, dat maar liefst twaalf brouwerijen telt.

1726: 36 brouwerijen in Hoegaarden en 110 mouterijen.

1789: Na de Franse Revolutie verliest het brouwersdorp Hoegaarden steeds meer aan belang.

1957: Het laatste vat van het typische oude Hoegaardse witbier rolt in 1957 uit de brouwerij Tomsin. De laatste brouwerij sluit de deuren.

1965: Om het oorspronkelijke recept niet verloren te laten gaan, hervat melkboer Pierre Celis de productie in een melkschuur met één ketel. Wegens het grote succes moet Pierre verhuizen naar een groter gebouw, 'De Kluis'.

1985: Maar dan slaat het noodlot weer toe: brouwerij De Kluis brandt af. Het Hoegaarden-witbier mocht niet verloren gaan en AB InBev neemt de brouwerij over.