Bierkennis

Over bier

Bier is van alle tijden 


Bier is al meer dan 7000 jaar een onmisbaar element in ons leven. Na water en thee is bier het meest populaire drankje in de wereld. In China wordt verreweg het meeste bier gebrouwen (25%), gevolgd door de USA (11%) en Brazilië (7%). Ons land produceert jaarlijks 24 miljoen hectoliter en staat daarmee op nummer 14 in de wereldranglijst.

Over het brouwen van bier zijn veel boeken geschreven. Wij beperken ons hier tot een beknopte samenvatting.

Bier wordt in de basis gemaakt van water, gerst en hop.

1. Door de gerst warm en vochtig te maken ontstaat er mout. Deze gekiemde gerstekorrels worden vervolgens gedoogd.

2. Het brouwen gaat in 6 stappen.

  • Eerst wordt de gerstemout vermalen tot schroot (schroten)
  • Vervolgens wordt de schroot gemengd met warm water (maïschen)
  • De onopgeloste stoffen worden eruit gefilterd (klaren)
  • De substantie wordt gekookt, samen met de hop (koken)
  • Daarna worden alle sedimenten eruit gezuiverd(zuiveren)
  • Dan koelt het brouwsel af met steriele beluchting (koelen)

3. Aan het brouwsel wordt gist toegevoegd, waarna het vergisten begint. Gist zet suiker om in alcohol en koolzuur.

4. Het jonge bier wordt gefilterd en opgeslagen in druktanks, totdat het klaar is om gebotteld te worden.


Meer weten van bier? Meld je aan voor Bier Master
. Want met meer kennis van bier, kun je beter verkopen!

Meld je nu aan