Het verhaal van

Leffe

Onze geschiedenis vindt haar oorsprong in Notre-Dame de Leffe, een abdij van Norbertijner kanunniken die in 1152 werd gesticht. De Norbertijnen leven, net zoals monniken, in gemeenschap en volgens bepaalde regels. De kanunniken hebben echter een erg open blik op de wereld en engageren zich graag voor de mensen rondom hen. Daarom stonden de Norbertijnen sinds de stichting van de abdij bekend om de bijzondere aandacht die ze besteedden aan het onthaal van gasten en pelgrims.

Vanaf 1240 brouwden de kanunniken bier in Leffe. De gasten en passanten konden hun dorst lessen met een gezond en verfrissend drankje. Het was ook een moeilijke periode: de talrijke epidemieën die het Europees grondgebied in die tijd teisterden, maakten het drinkwater onveilig. Gelukkig kwam er een ideale oplossing naar voren: het brouwen van bier. Tijdens het brouwproces doodde de kooktemperatuur namelijk de microben, waardoor bier wel veilig werd om te drinken. De kwaliteit van het water is met de eeuwen heen sterk verbeterd, maar het brouwen van bier is gebleven, ook bij de Norbertijnen in Leffe.

Elke variant van Leffe is uniek en heeft een eigen karakter. Met liefde voor het verleden en aandacht voor de ingrediënten en tijd. Gastvrijheid staat centraal bij Leffe. Daarbij is de open manier van verwelkomen in de abdij de basis voor het rijke, toegankelijke speciaalbier dat het vandaag de dag is. De rijke smaken van de Leffe-bieren zorgen ervoor dat Leffe een perfecte partner is van een aperitief, een voorgerecht, een hoofdgerecht of een dessert. Er zijn eindeloos veel food pairing combinaties te maken en talloze chefs hebben Leffe inmiddels ontdekt bij het creëren van allerlei mooie gerechten.