Het verhaal van

Stella Artois

Stella Artois is het bestverkopende Belgische bier wereldwijd. Het kan bogen op een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Leuven van 1366. Vandaag is het de maatstaf voor kwaliteit in meer dan 80 landen. De kunst en wetenschap om te genieten van Stella Artois gaan van de meest verfijnde ingrediënten en het speciaal vervaardigde kelkglas waarin het wordt geserveerd, tot het veeleisende uitschenkritueel in negen stappen.

 

Geschiedenis van Stella Artois:

De geschiedenis van Stella Artois gaat terug tot 1366, het jaar waarin de oorspronkelijke brouwerij Den Hoorn werd opgericht. Dit is de brouwerij die de basis vormde voor de smaak en de kwaliteit van Stella Artois.

  • Omstreeks het midden van de zestiende eeuw groeide de brouwerij uit tot de belangrijkste onderneming in de stad.
  • In 1708 werd Sébastien Artois opgenomen in de Leuvense brouwersgilde als meester-brouwer.
  • Negen jaar later kocht hij brouwerij Den Hoorn, die vervolgens ook zijn naam kreeg. Sindsdien is de naam Artois voor eeuwig verbonden met de stad Leuven en de brouwerij.
  • Brouwerij Artois was internationaal en lokaal zo geliefd dat als kerstgeschenk voor de inwoners van Leuven een speciale partij uitzonderlijk helder bier werd gebrouwen. Dat speciale brouwsel was het eerste dat offi cieel de naam 'Stella' kreeg. Stella betekent 'ster' in het Latijn en verwijst nog steeds naar deze oorspronkelijke gebeurtenis.
  • Deze pils van lage gisting bleek zo populair dat het bier het hele jaar door werd geproduceerd.